Gyárilag színezett - sötétített üvegekről néhány információ

 

Nyílt titok, amelyet még azok sem tudnak, akik "mindenhez" értenek

 

Nem állok messze a valóságtól ha azt állítom, hogy ezt a néhány információt szinte senki nem tudja a gyárilag sötétített - színezett autóüvegekről.

Nagyobb kárt okoznak mint hasznot.

 

 

A gyárilag színezett üveg tulajdonságai:

  • anyagában van színezve, fóliát nem tartalmaz és nem ragasztanak fel az autó gyárakban fóliát, maximum az autó kereskedő a szalonban egy fóliázó céggel fóliáztatja le az autót még 0 km-es korában az átadást megelőzően.
  • nem véd az UV A sugárzás ellen, ami a bőrrák kialakulásáért felelős (kivétel az üvegen jelzett szimbólumok alapján néhány Volvo tipus), ezért téves biztonságérzetet kelt, mert az autóban utazóknak (gyermekeknek) a sötétített üveg megszűri a napfényt -kevesebb fényt enged át, ezért automatikusan kitágul a pupillájuk és az UV A sugárzás akadálytalanul beáramlik a retinába végezve ott akár maradandó károsodást is. A barnulást okozó UV B sugárzást minden üveg szűri.
  • nincs hővédelme, bár hővédő üvegnek adják el, akár több tízezer Forintos felárért. Napjainkban a hővédelem alaptípusai a fémgőzök vagy a kerámia bevonat alkalmazása, ezek közül egyik sincs sorozatgyártásban az autóüveg iparban (korábban a Lexus kívülről fémgőzölt üvegeket alkalmazott).
  • szilánkvédelemben egyáltalán nem részesíti az autó utasait, amely védelem a balesetekkor millió felé szétrepülő üvegszilánkok okozta súlyos vágási sérülések ellen nyújthatna a leghatékonyabb védelmet, mivel egyben tartaná az összetört üveget.
  • nem tudja felvenni a versenyt a Thomy® védőfóliákkal, de nem is pótolhatja.

 

Ezen információk alapján mindenki maga döntheti el, hogy a gyárilag sötétített üvegekre szükséges- e valamilyen Thomy® védőfóliát rendelnie vagy kockáztat tovább.

 

A gyárilag sötétített autóüvegek a sötétítő naprolóhoz hasonlóan téves biztonságérzetet keltenek, mert az autóban utazóknak (gyermekeknek) csökkenti a beáramló fényt, ezért automatikusan kitágul a pupillájuk és az UV A sugárzás akadálytalanul beáramlik a retinába,  végezve ott akár maradandó károsodást is. Sem az UV A, sem az UV B sugárzást nem szűrik meg a árnyékoló autórolók.