Kontúrfóliázás

Kontúrfóliázás

 

A korlátozott látási körülmények okozta teherjármű-balesetek emberi és anyagi értelemben is óriási kárt jelentenek. A járművek láthatóságának növelése az Európai Unió közlekedésbiztonsági politikájának egyik sarokköve. A 3M és az OBB most közös akciót hirdet a teherjárművek fényvisszavető kontúrfóliával való ellátására.

Az Európai Unió előírása szerint ez 2011. július 11-től a kontinensen kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek fényvisszavető kontúrjelölése. Sok baleset okozója ugyanis az, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa - csak alacsonyan elhelyezett helyzetjelző fény -, így éjszaka, oldalról, pl. kanyarodás közben nem észlelhetők pontosan.
A jogszabálynak olyan fényvisszavető kontúrfóliákkal lehet megfelelni, melyek sötétben és rossz időjárási viszonyok között a teherautókat - akár kivilágítatlan állapotban is, pl. pihenőhelyek lehajtóin, stb. - 500-1000 méterről is láthatóvá teszik, időt adva ezzel a forgalom többi résztvevőjének a megfelelő reagálásra. A járművek körvonalainak láthatóvá tételére Magyarországon és Dániában adott türelmi idő várhatóan 2012-ben jár le.

Az 5,5 cm széles szalagok a különböző rendeltetésüknek megfelelően fehér, sárga és piros színekben készülnek, külön a merev falú (folyamatos fólia) és külön a ponyvás (szakaszolt fólia) járművekre.

Forrás: portfolio.hu