Kontúrfóliázás

Kontúrfóliázás

 

A korlátozott látási körülmények okozta teherjármű-balesetek emberi és anyagi értelemben is óriási kárt jelentenek. A járművek láthatóságának növelése az Európai Unió közlekedésbiztonsági politikájának egyik sarokköve. A 3M és az OBB most közös akciót hirdet a teherjárművek fényvisszavető kontúrfóliával való ellátására.

Az Európai Unió előírása szerint ez 2011. július 11-től a kontinensen kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek fényvisszavető kontúrjelölése. Sok baleset okozója ugyanis az, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa - csak alacsonyan elhelyezett helyzetjelző fény -, így éjszaka, oldalról, pl. kanyarodás közben nem észlelhetők pontosan.
A jogszabálynak olyan fényvisszavető kontúrfóliákkal lehet megfelelni, melyek sötétben és rossz időjárási viszonyok között a teherautókat - akár kivilágítatlan állapotban is, pl. pihenőhelyek lehajtóin, stb. - 500-1000 méterről is láthatóvá teszik, időt adva ezzel a forgalom többi résztvevőjének a megfelelő reagálásra. A járművek körvonalainak láthatóvá tételére Magyarországon és Dániában adott türelmi idő várhatóan 2012-ben jár le.

Az 5,5 cm széles szalagok a különböző rendeltetésüknek megfelelően fehér, sárga és piros színekben készülnek, külön a merev falú (folyamatos fólia) és külön a ponyvás (szakaszolt fólia) járművekre.

Forrás: portfolio.hu

 

Kontúrfóliázás

 

A keresztben álló kamion is látható lesz éjjel. Az Európai Unió előírása szerint 2011. július 11-től Európában is kötelezővé válik a nagy kategóriájú közúti teherjárművek (N2, N3, O3, O4) fényvisszavető kontúrjelölése. Sok baleset történik ugyanis amiatt, hogy a teherautók és kamionok oldalán nincs lámpa, így éjszaka, kanyarodásukkor nem észlelhetők pontosan. A járművek körvonalainak láthatóvá tételére Magyarországon és Dániában várhatóan a türelmi idő 2012-ben jár le, onnantól kezdve már az üzemeltetők viselik a kontúrfólia felhelyezésének költségeit és a felelősséget az esetleges balesetekért.
 
A jogszabálynak olyan fényvisszavető kontúrfóliákkal lehet megfelelni, mint amilyen például az amerikai 3M cég által gyártott Diamond Grade típus. A fényvisszavető kontúrfólia alkalmazásával életek menthetők meg, és nem mellékesen a munkáltató saját flottájának épségét is védi. A fényvisszavető fólia jelentősen javítja a nehézgépjárművek észlelhetőségét, sötétben és rossz időjárási viszonyok között a teherautók akár kivilágítatlan állapotban is (pl. pihenőhelyek lehajtóin) 500-1000 méterről is észlelhetők, időt adva ezzel a forgalom többi résztvevőjének a megfelelő reagálásra.

Az 5,5 centi széles, 50 méteres tekercsekben forgalmazott szalagokat a különböző rendeltetésüknek megfelelően fehér, sárga és piros színekben gyártják, külön a merev falú (folyamatos fólia) és külön a ponyvás (szakaszolt fólia) járművekre. A csíkok anyaga, ragasztási technológiája mosás, ütés és oldószerálló, egyes fajtáira három, illetve hét év garanciát ad az amerikai gyártó.

Forrás: automenedzser.hu