Első szélvédő védőfóliázása - Nem ajánljuk, de ha nagyon szépen kérik, akkor ...

A szokásos marketing szöveg előtt elmondom azt, amit senki sem propagál a szélvédő karcolás,- és kavicsvédő fóliáról:

 Sok szélvédő fóliát kiviteleztünk az évek során, de amikor jött egy olyan Megrendelő, aki felháborodott azon, hogy a szélvédő védőfólia alkalmazása ellenére betört a 6-os "béjemvéje" első üvege, amit utána a fóliával együtt ki is cseréltünk, akkor úgy döntöttem, hogy ez nekem nem ér meg ennyit. Sem az értelmetlen vitatkozás, idegeskedés, sem az anyagi kiadások, mert mint kiderült, van olyan ember, aki úgy gondolja, előzetes tájékoztatásunk ellenére, hogy a fizika törvényei rá nem vonatkoznak, mert ő kifizette ezt a fóliát.

Ezeket kell tudni, azoknak akik az első szélvédőt fóliáztatnák. Amikor a felragasztott szélvédővédő fólia ellenére betörik az üveg, az
- függ az autó sebességétől,
- függ a kavics méretétől,
- függ a kavics formájától,
- stb.
 
A fólia ellenére megnyugtatok mindenkit, hogy mindig lesznek olyan kavicsok, amelyek nagyobbak, hegyesebbek, az autó nagyobb sebességgel halad, és ezek összességében mind hozzájárulhatnak, hogy a kavics becsapódási - mozgási energiáját a védőfólia már ne tudja elnyelni.
 
Mi inkább levettük a palettáról, minthogy kellemetlen perceket okozzunk magunknak és olyan emberekkel vitatkozzak, akiknek nullával egyenlő a kompromisszum készségük.
 
Ha nagyon szeretné a Megrendelő, akkor megoldjuk a fóliázást, de közösen egy nyilatkozatot írunk alá, amelyben mindezekre felhívjuk a figyelmét.
Ezen korrekt tájékoztató információk ellenére mindenki maga döntse el, hogy bevállalja ezt a kockázatot vagy sem. Van aki nem szívesen adja fel a biztos rosszat a bizonytalan jóért.
  - Thomy -

Önnel is előfordult, hogy szélvédőt cserélt és néhány napon belül felpattant ismét egy kavics, ami már az új szélvédőt törte össze? 

Minden autós rémálma az összekarcolt szélvédő vagy másik üveg. A csere már saját magában is problémákat okozhat (szereléskor sérülhet a fényezés - kárpit, a gumikéder, stb.), új üveget beszerezni néhány típusnál pedig nagyon nehézkes vagy csillagászati ára van. Elsősorban azok az autósok - autóflotta kezelők a szélvédő - karcolásvédő fólia gyártójának a célcsoportja. A veterán autósoknak is kifejezetten hasznos lehet az az amerikai védőfólia, amelyet kavicsvédelemre hoztak forgalomba, de sajnos vannak olyan méretű és formájú kavicsok, amelyek ellen nem tud már védelmet nyújtani a fólia. Mivel ezt lehetetlenség és nem kívánok erről senkivel vitát nyitni - kártérítést fizetni, így maximálisan elzárkózom a kavicsvédelmi tulajdonságok ajánlásától. Részemről csak karcolások ellen ajánljuk ezt a védőfóliát. Hogyha használata közben megfog néhány kavicsot és mégsem törik be az üveg, akkor annak mindannyian örülni fogunk, de kavicsvédő fóliaként senkinek nem ajánlom a ClearPlex-et.

Ezt a hadsereg által is használt terméket 2007-ben mutatták be Amerikában, de itthon csak az utóbbi időben dobták piacra. Több hatósági tesztnek vetették alá a védő fóliát, hogy megkaphassa a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyét. Vizsgálták a kopásállóságot, az átláthatóságot, a színtorzítást, UV- és besugárzási próbáknak is kitették, gyalogosgázolás esetén kiderült, hogy az elütött gyalogos által betört szélvédő szilánkok nem vágják össze a gyalogost. Azoknak az előírásoknak kellett megfelelnie, amiket az első szélvédőnél egyébként is elvárnak.

A ClearPlex® szélvédő - karcolásvédő fólia, szabad szemmel láthatatlan, nem színezett, ehhez képest viszont 99 %-os az UV sugárzás elleni védelme, poliészter alapanyagú fólia az útról felpattanó kisebb kavicsok, homokszemek, apróbb tárgyak által okozott szélvédő sérülések ellen nyújt védelmet. Víztisztasága ellenére némileg csökkenti a fényáteresztést, de ha a megengedett 70 százalékos határt a fólia és a szélvédő együttesen sem lépik át (a legtöbb színezetlen üvegű autónál soha nincs ilyen gond), akkor szabályosan használható, nem okoz problémát a műszaki vizsgán sem.

Természetesen nem üveg keménységű anyagról beszélünk, a külső behatások idővel karcok formájában megjelennek a felületen, de kapható hozzávaló, a szennyeződéssekkel szembeni ellenállást növelő, élettartam hosszabbító ápolószer. A gyártó 1 év vagy 20 ezer kilométer garanciát vállal a védőfóliára. A rendszeresen garázsban álló, keveset használt autók esetében akár évtizedekig is fent maradhat, hiszen az élettartamot befolyásoló környezeti és egyéb külső hatások ezeket a járműveket csak kis mértékben érik.

A gyártó csak szakműhelyben és speciális vizsgával rendelkező szakembereknek adja meg a jogot a szélvédő - kavicsvédő fólia felragasztására.

Az autóüveg fóliázó szakma élvonalában eltöltött negyed évszázad tapasztalata alapján elmondható, hogy az egyik legnagyobb érdeklődési kör, amely az autósokat illetve gépjármű flotta üzemeltetőket érinti, az a szélvédők külső kavicsvédelme, amellyel több százezer Forintot tudunk illetve tudnak megtakarítani éves szinten, ha nem kapnak akkora kavicsot, ami még a fóliát is kiszakítja.

Kamionok, buszok valamint nagy értékű prémium kategóriás autóknál már megszokott, hogy a szélvédők különféle extrákkal vannak felszerelve (mikrofűtőszál, kamera, esőérzékelő, head up display, stb), melyek különösen nagy értéket képviselnek. Ezeknek a szélvédőknek a kavicsfelverődések okozta sérülések miatt akár több százezer Forintot is elérhet a cseréje, melyet mostantól ha szerencsénk van, akkor megelőzhetünk szélvédő karcolásvédő fóliával.

Elsősorban a közúti forgalomban résztvevő gépjárművek szélvédőinek sérülései ellen alkalmazható a leghatékonyabban.

A külső felhasználású, láthatatlan szélvédő - karcolásvédő fóliának 150 mikron az anyagvastagsága, színtelen kivitelben és a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével kerülnek felragasztásra.

Csökkenti illetve elnyeli a becsapódó kisebb kavicsok mozgási energiáját.

A szélvédő - védőfólia nem hólyagosodik fel, nincs elszíneződés (sárgulás) valamint nem válik fel a védett üveg felületéről.

A karcolásvédő fólia előnyei:

  • használatának köszönhetően sérülésektől mentes marad az első szélvédő legsérülékenyebb felülete
  • ár - érték arányban a legjobb választás, mivel nincs hasonló termék a piacon
  • jelentősen lecsökken a szélvédőcserék száma
  • szélvédőcserék alkalmával nem kell fuvarkiesés miatt bevétel kieséssel kalkulálni, autót kölcsönözni.

Legjelentősebb felhasználói az USA-ban a US Army és a NASA, ahol többek közt az űrhajósok eszközeinek kijelzőit is védi.

Magyarországon a TÜV laboratóriumaiban tesztelték hosszasan 2011-ben és miután sikeresen szerepelt megkapta az NKH engedélyét 2012 májusában.

Fő piacunk a nagy értékű szélvédővel szerelt új autó vásárlók.

Mercedes, BMW, Audi, Maserati, Ferrari, Infinity, Jaguar, Land Rover, Lexus, Volvo és egyéb prémium kategóriás személyautók valamint a FORD összes típusa, mivel azok szinte mindegyikét mikro fűtőszálas szélvédővel szerelik.

A termék gyári garanciaideje egy év, vagy 20 ezer km, míg élettartama általában az eltelt évektől függetlenül 50 ezer km.

Amennyiben valaki használja a szélvédő fóliához kapható ápoló folyadékot (5,000 Ft. + áfa), ami négy kezelésre elegendő. Hogyha 7-8 ezer kilométerenként kezeli a fóliát, úgy a várható  élettartam megduplázható.

A Volánbusznál a legrégebben telepített buszon már több mint két éve fent van a védőfólia és már a 150 ezer megtett km-en is túl van a jármű.

A kamionok esetében ugyanennyi idő alatt 300 ezer km-t tett meg a Klacska egyik üzemanyag szállító kamionja egy fóliával úgy, hogy a szélvédők a fólia alatt sértetlenek maradtak.

A külső felhasználású fóliákról tudni kell, hogy az ablaktörlő megkarcolhatja a fólia felületét, mivel az első néhány törlés (nem esőben, hanem száraz időben) szárazon történik.

A kavicsvédő fólia forgalmazása előtt teszteket végeztünk saját autóink szélvédőjén, ami alapján tapasztalható volt, hogy más vizsgált fóliákkal ellentétben "szárazon törlés" esetén is nagyon jó a karcálló tulajdonsága, így a vizsgált időszak alatt semmilyen karcolás nem volt látható valamint a fólia anyagvastagsága torzítást sem eredményezett.

Polarizált szemüvegben látható különbség a szélvédőüveghez illetve más fólia gyártmányokhoz képest, de az sem volt zavaró.

 

 Amit a szélvédő fóliázásról tudni kell:

- Anyag kiszáradása - A szélvédő védőfólia vizes technológiával kerül fel az üvegre, melynek száradási ideje gyári paraméterek alapján, 20 C-fokos hőmérsékleten 30-40 nap, de alacsonyabb hőmérséklet esetén ez hosszabb is lehet, ezért a teljes száradás bekövetkeztéig víztáskák - vízlencsék és/vagy alig észrevehető szivárvány látványú foltok előfordulhatnak. A száradási idő hőmérséklet függő, így melegben rövidebb, míg hűvösebb  - csapadékos időben lehet, hogy hosszabb lesz. 

- A fólia optikai hatása - Hosszú egyenes útszakaszon a távolban látszó szaggatott vonalak szélei a figyelmes szemlélőnek recésnek tűnhetnek. Éjszaka esőben az autók fényszóróinak fénye szintén szivárványos szegélyű lehet.

- Kivitelezés időtartama - A fólia eredetileg sík felületét az ívelt felületű szélvédőre zsugorítással hajlítjuk meg a szélvédő formájára és így helyezzük fel az üvegre, melyre így tökéletesen felsimul, 100%-os átláthatóságot biztosítva. Autó illetve szélvédőtípustól függően szakműhelyünkben a szélvédő fólia applikálása nagyságrendileg 2 órát vesz igénybe.

- Átadás időpontja - A kivitelezést követően tapasztalatunk és szakértői ajánlás alapján Megrendelőinknek azt ajánljuk, hogy autójukat estig vagy másnap reggelig hagyják bent szakműhelyünkben, így száradhat ellenőrzés mellett szakműhelyünkben. Esős időben ez a kontroll elkerülhetetlen, mert károsodhat a frissen felrakott fólia, az ajánlott kontroll időt követően viszont nem történik időjárás viszontagsága által bekövetkezett károsodás. Új szárítási technológiánk bevezetését követően a tapasztalatok feldolgozása után előre láthatóan csökkenthető lesz a fóliázástól az átadásig eltelt idő (kivitelezési idő).    

- Kőfelverődések okozta sérülések - A felpattanó kavics méretétől, sebességétől, becsapódás szögétől függően tűhegynyi vagy akár gombostű fejnyi nyomot hagyhat a fólián, miközben maga a szélvédő legtöbbször sértetlen maradhat, de előfordúlt már, hogy nagyobb kavicsok esetén már nem tudott tökéletes védelmet nyújtani, ezért kavicsvédő fóliaként nem ajánlom. A szélvédő védőfólia kisebb kövekkel szemben ütésálló, ezáltal ellenáll a mindennapok szokásos használata – például az ablaktörlő – által okozott igénybevételnek is.

 - Ablaktörlő lapátok - A fólia élettartamát nagy mértékben befolyásolja az ablaktörlő lapátok pillanatnyi állapota. Ajánlásunk, hogy a fóliázást követően vagy közvetlenül előtte a Megrendelő cserélje vagy cseréltesse újra az addig használt ablaktörlő lapátokat, mert az esetleges sérülések (kiálló fém szál) mély karcolást okozhatnak a fólia felületén.

 Karcos a szélvédője?

A szélvédő védőfóliát nem csak új autókra illetve azok szélvédőire ragasztjuk, hanem régebbi modellekre is, amelyeken már vannak karcolások melyeket az ablaktörlő lapátok okoznak a szárazon törlés alkalmával, akár már 1 év alatt is. A fólia gyártó cég ugyan tett róla említést, hogy a kivitelezés során pozitívum, hogy eltűnnek a mikro karcolások, de ami a lényeg, személyesen meg is tapasztaltam ezt a rokonszenves tulajdonságát is. 

 

Egyre több a ZÖLD FLOTTA (ez lassan már elvárás)

 

A ClearPlex® karcolásvédő fólia segít csökkenteni a környezeti terhelést! Minden évben több mint 10 millió szélvédőt cserélnek világszerte. Az összes cserélt szélvédő a hulladék lerakóhelyeken végzi, ez percenként 19 szélvédőt jelent, ami a hulladéktárolókba kerül. A biztonsági üveg (szélvédő) biológiailag nem bomlik le és NEM újrahasznosítható!!! A hulladék lerakóhelyek területének 10%-át kicserélt szélvédők teszik ki.

A ClearPlex® segít csökkenteni a hulladék lerakóhelyek területigényét, továbbá csökkenti a szélvédőgyárak által felhasznált energiát, a szállításkor okozott környezetszennyezést. 

 

 A ClearPlex® kavicsvédő fólia használatával szélvédőjén, Ön csökkenteni tudja a „szén-dioxid lábnyomát” és amellett, hogy megóvja értékeit, környezetkímélővé válik.

 

  

Várjuk megrendelését!

 

 

 

ONLINE BEJELENTKEZÉSI OLDALUNKON!

 

 

 

Néhány refernciánk:

 

Lexus CT 200 h 

          

      

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés