UV veszély körömlakkozás közben

UV veszély körömlakkozás közben - Thomy® Folia

Forrás: Europress

 

A szépségipar sem veszélytelen, mert a régi mondás szerint a szépségért meg kell szenvedni. A szolárium után már a körömlakkozás is szedheti áldozatait az UV sugárzás okozta bőrráknak (Melanoma) köszönhetően. Veszélynek vannak kitéve, akik zselés (gél) lakkoztatják a körmüket. 

Egy új kutatás a körmökre felvitt gél lakk veszélyeire figyelmeztet. Szárításához ugyanis UV-lámpákat használnak, amelyek fokozzák a bőrrák kialakulásának veszélyét.

Lakk gél, tartós körömlakk, zselés körömlakk, egylépéses zselélakk. Sokféle módszer és elnevezés terjed manapság, s miután praktikusnak tűnő megoldásról van szó, sok nő próbálja ki a manikűr e tartós formáját. A zselés körömlakk előnye ugyanis, hogy sokáig megmarad és feltűnően szép színeket lehet előállítani vele.
Ugyanakkor egy új kutatás a praktikusnak tűnő eljárás hátrányaira, sőt veszélyeire figyelmeztet. A lakk gél alkalmazásához, pontosabban a szárításhoz UV-lámpákra van szükség. Az ultraviola, azaz ibolyán túli sugárzás azonban egy új tanulmány szerint növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. A bőrsejtek 5-10 percre UV-sugárzásnak vannak kitéve egy ilyen zselés kezelés után. (Átlagosan nyolc percről van szó a The Wire című lap szerint.

 

UV veszély körömlakkozás közben - Thomy® Folia

 

A JAMA Dermatology tanulmánya szerint ezek a szárításra használt eszközök azonban karcinogén (rákkeltő) hatásúak. Ha valaki 8-14 alkalommal ilyen lakkot vitet fel a körmeire, 24-42 hónap alatt megnöveli a bőrrák előfordulásának kockázatát.

Bár korábban is készültek hasonló tanulmányok, ezek a The Wire szerint hibás feltevéseken alapultak. A JAMA Dermatology most másképp közelített a kérdéshez. Nem az UV-lámpák becsült sugárzását vették alapul, hanem 17 ilyen készüléket a valóságban is leteszteltek tizenhat manikűrszalonban. Az UV-A sugárzást mérték, az ibolyántúli sugaraknak azt a fajtáját, amely a bőrt öregebbé teszi, ráncokat okoz és "megtöri" a bőrsejtek DNS-ét, azaz genetikai anyagát. (Ez utóbbi közvetlen kapcsolatban áll a bőrrák kialakulásával.)

Arra alapozva, hogy ismert az UV-A sugárzásnak az a mértéke, ami már DNS-károsodást okoz, a tanulmány súlyos megállapításokra jutott. Arra jöttek rá, hogy átlagosan 11 alkalom elég ahhoz, hogy a zselés körömlakk szárításakor annyi sugárzást kapjon a bőr, ami már a rák kockázatát hordozza magában.

Forrás: hazipatika.com

 

Melanoma - bőrrák, UV védelem, Thomy® Folia

Látod a hüvelykujjamat? Tudod mi ez? - Bőrrák (Melanoma)

 

 

Melanie Williams, 36 éves, Leedsből származik. Ezt a fényképet a Facebookon tette  közzé, hogy felhívja a figyelmet az Őt ért csapásra.

Amikor észrevette a feketedést a körme alatt, arra gondolt, hogy egy gombás fertőzést kapott vagy egy furcsa szemölcs alakul ki kezén. Sajnos nem az volt. Megdöbbent, amikor az orvosok diagnosztizálták nála a bőrrák legveszélyesebb formáját a Melanomát, viszont szerencsés voltam, mert a rák nem terjedt el. Eltávolították a hüvelykujjam felét. Többet, mint amennyiről először szó volt.

Fekete hüvelykujját a kamera felé tartva Melanie olyan fényképet készített, miáltal abban reménykedett, hogy esetéből okulva életeket menthet.

Facebook fotókat osztott meg, hogy felhívja a figyelmet azokra a bizarr helyekre, ahol a halálos Melanoma feltűnhet. Nem azért osztotta meg a képet, hogy szimpátiát váltson ki vagy sajnálják, hanem inkább azért, hogy minél több embertársához eljuttassa az információt, mellyel akár életeket menthet.

Hozzátette: "Kérlek, menj, és ellenőriztesd a bőrödet bőrgyógyásszal! Kérlek, mondd meg az embereknek, hogy Ők is ellenőriztessék rendszeresen bőrüket!

Az orvosok azt ajánlották neki, hogy harcoljon a rák ellen és hozzátették, ha mégsem veszem elég komolyan és könnyelműen - figyelmen kívül hagynám, akkor többet veszíthetek, mint az egy hüvelykujjam.

Elmondta a MailOnline-nak: "Nagyon megdöbbentette, milyen távolra jutott el üzenete.
"Arra gondoltam, néhány barátom fogja megosztani egymás között. Soha nem gondoltam volna, hogy megtörténhet az, hogy sikerül ennyi emberhez eljuttatnom az üzenetemet."

Facebook posztját, több mint 90 ezer alkalommal osztották meg valamint több mint 16 ezren jelezték szimpátiájukat.

"Köszönöm mindenkinek, aki megosztotta."
 

Mint az élet minden területén a mértékletességel és gondoskodással - odafigyeléssel az UV sugárzás által okozott bőrrák (MELANOMA) megelőzhető.

A bőrrák egyetlen ellenszere a MEGELŐZÉS. - Thomy

 

Amennyiben mostantól odafigyelsz a saját valamint családod UV védelmére, és inkább megelőznéd a bajt, akkor autód üvegeire itt megrendelheted a több mint 99%-os Thomy® UV védő fóliáink valamelyikét, amelyek a leghatékonyabban védenek az UV sugárzás ellen. Rendeld meg most! >>>

 

 

 

 

Speciális UV védő fóliáinkat keresd a fóliázó szakműhelyekben

vagy ha nem tudták még beszerezni,

akkor közvetlenül a Thomy® Folia-nál!

 

A Thomy® Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.
Más holnapokon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szökséges. A honlap design-ja képzőművészeti alkotásnak minősül, ezért az külön is védelmet élvez. A honlap, mint egyedi összeállítás gyűjteményes műnek számít, és akkor is megilleti a védelem, ha egyes részei, összetevői egyébként nem részesülhetnének védelemben.
Részben illetve teljes másolásuk törvénybe ütköző cselekedet.
Következménye: minden esetben eljárást,- kártérítés valamint a szerzői jogdíj megfizetése.
A weboldal használatával a felhasználó automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket.
A tartalom fent jelzett módon történő felhasználás alapján keletkező díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, felhasználó vállalja az ezzel járó jogi,- és anyagi következményeket.
A szerzői jogdíj mértéke a felhasznált tartalomtól függően, aloldalanként 100,000 Ft. + áfa.