Napfény a barátunk, de egyben az ellenségünk is

 Napfény: a barátunk, de egyben az ellenségünk is

Thomy® UVA védőfóliák

 

A napfény kedélyjavító, megszépíti a zsíros arcbőrt, melege enyhíti az arcüreggyulladást. De ha túlzásba visszük a napozást, ezzel jóval többet ártunk, mint használunk.

A túlzásba vitt napfürdőzés legalapvetőbb káros következménye a leégés, amely hosszú távon nem csupán a bőr öregedéséhez, de daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethet. Manapság a napfény leginkább a D-vitamin-raktárak feltöltésében játszott szerepe miatt kap kiemelt figyelmet, hiszen a D-vitamin hiánya nemcsak a csontritkulással, de egyes daganatos betegségek kialakulásával, cukorbetegséggel és idegrendszeri problémák, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozható. Előanyagát a bevitt táplálékból nyeri szervezetünk, ezt később a napfény segítségével alakítja át D-vitaminná. Szakemberek szerint a D-vitamin előállításához elegendő tavasztól őszig napi körülbelül 20 percet (fedetlen arccal és karral, azaz tulajdonképpen az évszaknak megfelelő ruházatban) a napon tartózkodni, nincs szükség hozzá a teljes test napoztatására.

 

Thomy® UVA védőfóliák

 

Veszélyes lehet

Az UV-sugárzás az ózonréteg elvékonyodása miatt az utóbbi két évtizedben erősödött, ezért most jobban kell vigyáznunk, mint régen. A leégett bőrben visszafordíthatatlan folyamtok játszódnak le, ezek összeadódnak, és évtizedek múltán is kifejthetik hatásukat. A 4-5 éves kor előtti sérülések tesznek a legérzékenyebbé bennünket, ezért nagyon fontos a gyerekek megfelelő védelme. Délelőtt 11 és délután 4 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, mivel az ultraibolya sugárzás ekkor a legerősebb. Fő a fokozatosság! Első alkalommal csak néhány percet töltsünk a napon, azután fokozatosan növeljük a napozás időtartamát! Válasszunk olyan napvédő terméket, mely az UVB és az UVA sugarak ellen is védelmet nyújt. A naptej vagy napolaj használatát ismételjük meg minden fürdés, zuhanyozás és szárítkozás után!

 

Thomy® UVA védőfóliák

 

Természetes védelem

 

Azok, akik idegenkednek a napvédő szerektől, kipróbálhatják a természetes, biológiai fényvédő krémeket, olajokat. Ezek kiszűrik a káros UV-sugarakat és beengedik a D-vitamin képzéshez szükségeseket, s lehet, hogy még a konyhában is találunk néhányat közülük:

a szezámolaj az egyik legjobb természetes napvédő szer. A káros UV sugarak közel 30 százalékát kiszűri, sőt, még egyéb más jótékony hatással is van a bőrre, ugyanis tele van antioxidánsokkal. A kókuszolaj ugyan kevesebb, 20%-át szűri ki a káros sugaraknak, de ettől még szintén szenzációs védelmet nyújt, ráadásul kellemes illatot és csillogást kölcsönöz bőrünknek. Kiváló bőrtápláló, s nem tömíti el a pórusokat. A mogyoróolaj és az olíva olaj szintén hasonló faktorral rendelkeznek mint a kókuszolaj, azonban jóval „nehezebb” olajok. A kenderolaj

is kiváló természetes védelmet nyújt a káros sugarak ellen anélkül, hogy a D-vitamin termelést akadályozná. Az érzékeny és leégett bőrre is megfelelő regenerációt biztosít, barna, illetve lebarnult bőrre megfelelő kiváltója az alacsonyabb faktorszámú naptejeknek. A jojoba-olaj, a shea-vaj, illetve a kakaóvaj kb. 4-7 faktorszámú természetes napvédőszernek minősül, viszont ezek hatása is elegendő lehet, ha belsőleg is odafigyelünk a természetes napvédelemre.

 

Thomy® UVA védőfóliák

 

Belső védelem

Ha ugyanis táplálkozásunk során megfelelő mennyiségű karotinoid tartalmú ételt, vagy kifejezetten ilyen készítményt viszünk be szervezetünkbe, akkor bőrünk káros sugarak elleni természetes védekezését erősítjük, érzékenységét csökkentjük. A két legismertebb és leghatásosabb alfaja a Béta-karotin, illetve az astaxanthin. A Béta-karotin az A-vitamin ún. elővitaminja, és mint tudjuk, szervezetünk megfelelő A-vitamin tartalma és folyamatos utánpótlása segít minket az egészséges barnuláshoz. A Béta-karotin felelős egyébként a sárgás színű zöldségek, gyümölcsök színéért, melyek festékanyaga a bőr hámrétegében lerakódva semlegesíti a káros anyagokat gyökfogó tulajdonságánál fogva, valamint fizikai szűrőként védi a bőrt a nap UV-sugarainak káros hatásaival szemben. Szervezetünket hozzájuttathatjuk béta-karotinnal kapszula formájában, vagy egészen egyszerűen a kertünkből elfogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből. Ilyen például a paradicsom, sárgarépa, sárgadinnye, őszibarack, spenót, brokkoli. Ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket egyébként is érdemes folyamatosan beépíteni étrendünkbe (a legjobb nyers formájában), de az időzített nyaralás előtt legalább két héttel intenzívebben kezdjük meg fogyasztásukat.

 

Thomy® UVA védőfóliák

 

Figyelem!

Hegyekben, huzatos autóban nem érezzük a napsugárzás valódi erejét. Még a napernyőkön és a felhőkön is keresztülhatol a közvetlen napsugárzás UV-tartamának mintegy 50 százaléka. Aki gyakran autózik nyitott ablak mellett, az ablak felőli karját fedje be (viseljen hosszú ujjú inget, blúzt). De még zárt ablak mögött sem teljes a védelem – ugyanis, bár megszűri az UV-B sugarak többségét (ezért nem égünk le ablak mögött), a káros UV-A sugarakat azonban nagymértékben átengedi, melyeket a leghatékonyabban a Thomy BABABARÁT fóliával tudunk kivédeni.

 

Forrás:www.erdon.ro

 

 

A Thomy® Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.
Más holnapokon való közzétételükhöz a szerző hozzájárulása szökséges. A honlap design-ja képzőművészeti alkotásnak minősül, ezért az külön is védelmet élvez. A honlap, mint egyedi összeállítás gyűjteményes műnek számít, és akkor is megilleti a védelem, ha egyes részei, összetevői egyébként nem részesülhetnének védelemben.
Részben illetve teljes másolásuk törvénybe ütköző cselekedet.
Következménye: minden esetben eljárást,- kártérítés valamint a szerzői jogdíj megfizetése.
A weboldal használatával a felhasználó automatikusan elfogadja a felhasználási feltételeket.
A tartalom fent jelzett módon történő felhasználás alapján keletkező díjfizetési kötelezettség elmulasztása esetén, felhasználó vállalja az ezzel járó jogi,- és anyagi következményeket.
A szerzői jogdíj mértéke a felhasznált tartalomtól függően, aloldalanként 100,000 Ft. + áfa.