Autóüveg fóliák és a hátsó szélvédők magyarországi engedélyezése

Nem kell forgalmiba bejegyezni a fóliázást

Nem kell a fóliázás tényét bejegyeztetni a forgalmiba a fóliázás után azonnal. Újra visszatért minden a régi kerékvágásba.

Akiknek meg van a műbizonylatuk valamint az engedélyszámok is fent vannak a fóliákon, azoknak nincs félnivalójuk.

Korábban pánik hangulat alakult ki a fóliázások körül, miszerint a fóliázást követően szemléztetni kell valamelyik Nemzeti Közlekedési Hatóság telephelyén a fóliát, majd az okmányirodába be kell jegyeztetni a forgalmiba a fóliázást.

Sok autósnak esett le a kő a szívéről a bürokrácia csökkentő intézkedés bevezetésével.

Külföldi rendszám

Külföldi rendszámok közül, német nyelvterületen egyedülálló lehetősége van LLumar fóliák magyarországi importőrének szakműhelyünben elvégzett autóüveg fóliázásokról műbizonylatot kiállítani. Német nyelvterületbe a következő országok tartoznak bele: német, osztrák, svájc. Az engedélyezés feltétele, hogy lézergravírozott fólia kerüljön az autó minden fóliázott üvegére és ezek a gravírozott engedélyszámok minden fóliázott üvegen fent legyenek. A német nyelvű műbizonylatot és tájékoztatót a kivitelezést követően adjuk át a Megrendelőnek. Más külföldi rendszámos autókra sajnos egyelőre nincs lehetősségünk műbizonylatot adni.

Vaklárma:

Legújabb félrevezetés, megrendelőink megkárosítása a jogszabály félreértelmezésével:

Visszajelzések érkeztek szakműhelyünkbe, hogy vizsga alkalmával a Megrendelővel illetve a vizsgáztatást végző szerviz megbízott szakemberével levetették az amúgy műbizonylattal rendelkező fóliát a hátsó szélvédőről, mert „H” engedélyszám van a műbizonylaton és a plasztikkártyán is egyaránt, de „AF” számnak kellene lennie.

EZ TÉVES INFORMÁCIÓ!!!

Minimum annyit kellene tenni azon szakembereknek, akik autók vizsgáztatásával foglalkoznak, hogy vegyék a fáradtságot és nézzenek utána a jogszabályváltozásoknak és ne károsítsák meg a jóhiszemű autó tulajdonosokat, akik maximálisan megbíznak bennük, mint a hatóság szakembereiben .

Pontosítva a félreértés:

2008 június 1.-től kerültek bevezetésre az „AF” számok az újonnan bevizsgált és kiadott fóliák „H” engedélyszámát felváltva, ami nem azt jelenti, hogy a „H” engedélyszám ezt követően már nem érvényes. Mivel a LLumar fóliák 1999-től ISO minősítettek, ezért a meglévő „H” minősítés visszavonásig érvényes.

Gyengébbek kedvéért: 2008 június 1.-től engedélyezésre és bevizsgálásra benyújtott anyagok már csak „AF” számot kaphatnak, míg a korábban bevizsgált és engedélyezett LLumar anyagok „H” minősítéssel továbbra is érvényesek, Magyarországon egyedülállóan.

Hogyha a Megrendelőink hátrányos helyzetbe kerülnek a jogszabály félreértése miatt, akkor keressenek meg bennünket a történtek jegyzőkönyvben rögzített adatlapjával és segítséget nyújtunk a kártérítés lebonyolításában.

Az engedélyezett fóliákat a szakműhelyünkben tudjuk megmutatni a Megrendelőknek. Valamint azt is, hogy melyik fóliát, mely üvegekre lehet a magyar jogszabályoknak megfelelően felrakatni.

Megkaptuk az engedélyt a hátsó szélvédők fóliázására akár a legsötétebb anyagra is a kiváló minőségű LLumar fóliákkal.

 

"több mint tíz éves folyamatos és kitartó munkával az EWFA (Európai Fólia Szövetség) és cégünk, mely a szövetség egyedüli magyar tagja, elérte, hogy a fólia felszerelés szabályozásáért felelős minisztérium, 2005-ben, új, az európai szinten is elfogadott szabályozást alkosson a gépjárműre utólag felszerelhető fóliák ügyében, Magyarországon. A gazdasági és közlekedési miniszter 84/2005. (X.11) GKM rendeletének 3. §-a szerint személygépkocsik esetén, nem csak a hátsó oldalsó ablakok, de a hátsó szélvédő is bármely sötétségű fóliával jogszerűen ellátható, amennyiben a fólia magyarországi minősítéssel ("H" engedély) rendelkezik, a hátsó szélvédőn az esetleges pótféklámpa felülete nincs a sötétítő fólia által eltakarva valamint a gépjármű két oldalsó tükörrel van ellátva.

Pontosítva:

- A "B" oszlop mögötti üvegek (hátsó oldalsó, hátsó szélvédő) csak érvényes "H" minősítő jellel rendelkező anyaggal fóliázhatók, a fényáteresztéstől függetlenül, abban az esetben, hogyha azt a munkát
- regisztrált kivitelező végzi,
- bevizsgált fólia került az üvegre,
- a hátsó szélvédőn az esetleges pótféklámpa felülete nincs a sötétítő fólia által eltakarva.
- két külső visszapillantó tükör.

 

 

 - A vezető üléssor melletti üveg és fólia együttes fényáteresztő képessége nem lehet kevesebb mint 70%.
A gyárilag színezett üvegekre legálisan a színtelen biztonsági fólia sem alkalmazható, bár ezt a fóliát sem lehet szabad szemmel észrevenni, mert 89% a fényáteresztő képessége (majdnem víztiszta). A fólia és az üveg fényáteresztő képessége a felragasztás esetén összeadódik, tehát a 70%-os üveg és a 89%-os fólia együttesen 62,3% látható fényt enged át, ami 7,7%-al kevesebb mint amit a Magyarországon jelenleg érvényben lévő szabályozás lehetővé tesz.


- Az első szélvédő és a fólia együttes fényáteresztő képessége nem lehet kevesebb mint 75%.
Az első szélvédő ha lehet ezt mondani, akkor lényegesen macerásabb mint a többi üveg fóliázása.
A fólia felrakását komolyabb vízmennyiséggel végezzük.
Amennyiben az első szélvédőre szeretne fóliát rakatni, akkor avval tisztában kell lennie, hogy az autók elektronikájának a nagy része a műszerfal alatt helyezkedik el és a felrakáskor alkalmazott vízmennyiség károsodást okozhat ezekben az alkatrészekben. A műszerfal alatt helyezkedik el az autók elektronikájának nagy része, amelyet nem lehet tökéletesen levédeni.
A víz okozta elektromos zárlatok és egyéb károsodások elkerülése és a kiváló minőség érdekében ezt a műveletet csak kiszerelt állapotban végezzük el.
Szakműhelyünkben segítségünkre vannak az üveg ki- és beszerelésében az Autóüveg Soós szakemberei, akik ezt a műveletet típustól függően szakszerűen kb. 10,000.-tól tudják vállalni.

A lehajtott napellenzők által takart felületre érvényes "H" jellel rendelkező anyag illetve sötétítő csík ragasztható.


Természetesen térítésmentesen bevizsgáljuk az üvegeit és tanácsot adunk a törvényes kereteken belüli lehetősségeiről hogyha megkeresnek bennünket a LLumar - Thomy Folia szakműhelyünkben Újpesten a (külső) Váci út 85-87. szám alatt.

A fólia felszerelését és megjelölését követően a kivitelező a rendelet alapján fóliázható üvegfelületekről műbizonylatot állít ki, és ezt átadja a gépjármű tulajdonosának. A műbizonylat a közúti ellenőrzések és a vizsgáztatások alkalmával igazolja a fólia szakszerű kivitelezését és "H" minősítését. Amennyiben a fóliával ellátott gépjármű tulajdonosa nem rendelkezik ilyen műbizonylattal, akkor a gépjármű műszaki vizsgán visszahívható valamint közúti ellenőrzés során bírságolható, vizsgára berendelhető.

Cégünk a Közlekedési Főfelügyelettel egyeztetett és jóváhagyott új, elegáns megjelenésű, hologrammal ellátott és könnyen kezelhető plasztikkártyás műbizonylat rendszert dolgozott ki, melyet minden minősített, a CPFilms Inc. által gyártott LLumar autófóliára alkalmaz, amennyiben az hivatalos és gyári vizsgával rendelkező kivitelező által lett felszerelve. Az új rendszer 2006 áprilisától lépett életbe."


Forrás: llumar.hu

 

Van egy mondás: - miszerint az ember fogorvoshoz tiszta fogakkal, nőgyógyászhoz tiszta…..,-val érkezik. Ezen felbátorodva szeretnénk megkérni minden kedves megrendelőnket, hogy a fóliázási munkálatokra (kivülről) tiszta autóval érkezzenek.

Tiszteljenek meg bennünket és autójukat ennyivel!
Megértését és segítségét előre is köszönjük – Thomy Folia (Orosz Tamás)

 

 

A Thomy Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.
 

 

Sokszorozza meg autója szépségét fóliáinkkal!

 

 

Mentés