Érdekes de hatékony

Praktikusak a kerámia alapú autóüveg fóliák

Magyarországon elsőként kerül bevezetésre az autóüveg fólia piacon egy forradalmi termék a kerámia alapú autóüveg fólia, amely biztosítja az elektromos berendezések zavartalan működését, csökkenti a hőmérsékletet és természetesen tökéletes UV szűrő valamint optikai tulajdonságokkal rendelkezik.
A legújabb, LLumar - Pinacle jelölésű termék az észak-amerikai kontinensen már több mint egy éve jelen van, és vezető szerepet tölt be az autóüveg fóliák legmagasabb minőséget megkívánó felső kategóriás piaci szegmensében.

Az eddigi sikereket alapul véve a gyártó úgy döntött, hogy Európába is bevezeti a LLumar - Pinacle termékcsaládot. Miért kerámia? A mai járművekben egyre elterjedtebb a fix vagy mobil elektronikai berendezések használata, úgymint GPS navigáció vagy telefon. Bizonyos esetekben a fémtartalmú fóliák az elektronikai berendezések működéséhez szükséges jeleket gyengíthetik vagy zavarhatják.

Ezért a LLumar egy olyan terméket fejlesztett ki, mely nem zavarja ezeket a frekvenciákat. A LLumar – Pinacle autóüveg fóliák esetén alkalmazott gyártási technológia egy nem fémszórási eljáráson alapuló rendszer, mely a kerámia technológia által olyan üvegfóliák előállítását teszi lehetővé, amelyek nem elektromos vezető tulajdonságúak, így a LLumar – Pinacle termékek biztosítják az elektromos berendezések zavartalan működését.

Természetesen az üvegfóliák egyik fő feladata a hőmérséklet csökkentése és az autózás gazdaságosabbá tétele az alacsonyabb légkondicionálási energiafelhasználás által. Mivel a LLumar – Pinacle sorozat a hagyományos fémszórási technológiát nem alkalmazza, így érzékelhető tükröző megjelenése nincs, mint a fémtartalmú fóliáknak, mégis hővisszaverő tulajdonságaiban figyelemreméltó eredményekkel büszkélkedhet.

A LLumar – Pinacle, 50% fényáteresztésű autóüveg fólia, mely felszerelve alig észrevehető, hővédelmi tulajdonságaiban jobb mutatókkal bír, mint egy általánosságban használt 5% fényáteresztésű fekete, fémréteget nem tartalmazó színezett, autóüveg fólia.

Forrás: ma.hu

2008.07.09 08:30

 

Kerámia alapú autóüveg fóliák


Legújabb, PI jelölésű, kerámia autóüveg fólia sorozatunk az ipar egyik legfejlettebb fóliája.

A mai járművekben található fix vagy mobil elektronikai berendezések elterjedt használata, úgymint GPS navigáció vagy telefon, megkívánja a fóliák azon tulajdonságát, hogy ezek az eszközök a szükséges frekvenciák zavarása nélkül működhessenek. Ez a probléma a fémszórásos eljárással készült fóliák esetében felmerülhet, míg a PI sorozatban alkalmazott gyártási technológia egy nem fémszórási eljárással és nem elektromos vezető tulajdonságú fóliák előállítását lehetővé tevő kerámia rendszert alkalmaz. Ezen termékek biztosítják az elektromos berendezések zavartalan működését, csökkentik a hőmérsékletet az infravörös sugarak kiszűrésével és természetesen tökéletes UV szűrő valamint optikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

2008-07-09 10:57:58

VISSZAVERJÜK AZ UV SUGARAKAT?

Talán van megoldás az UV sugárzásra
A fóliázott és a gyárilag színezett autóüvegek összehasonlítása UV védelem szempontjából, a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén végzett vizsgálatok alapján


Közeledik a nyár és így egyre több ok merül fel autónk üvegeinek fóliázása mellett. Sokan úgy gondolják, hogy az autóüveg fólia kizárólag sötétítésre való és csak design eleme egy autónak. Ez közel sincs így!

A professzionális autóüveg fóliák, melynek vezető márkája a LLumar, számos egyéb előnyt is nyújt a hagyományos sötétítés mellett. Manapság például egyre több figyelmet kell szenteljünk a napról érkező UV sugaraknak, mivel azok káros hatással vannak szervezetünkre. Kutatások szerint az UV sugárzás is a hazánkban egyre elterjedtebb bőrrák okozója.

A védekezés a gyermekeknél a legfontosabb, de a későbbiekben is figyelmet kell fordítanunk az UV sugárzásra, mivel hatása az évek során összeadódik és a betegségek jelei csak évekkel később jelentkeznek. Napozáskor használunk különféle napvédő krémeket, viszont az UV sugarak nem csak közvetlen napsugárzás esetén érnek el minket, hanem akkor is amikor lakásunkban, munkahelyünkön vagy autóban tartózkodunk.

Ennek a veszélynek kevés figyelmet fordítunk. A földet az UV sugárzás „B” és „A” spektruma éri el, a „C” spektrum kiszűrődik az ózonréteg álltál. A „B” spektrum nagy része kiszűrődik az üvegek által, viszont az „A” spektrum, mely a megbetegedések okozója, az üvegeken is áthatol. Ez ellen az üvegre felszerelt UV védő fóliákkal lehet védekezni. A LLumar UV védő fóliák minimum 99%-ban szűrik a káros UV sugarakat.

A közérthetőbb számok használata érdekében a LLumar a Hohenstein Intézetben bemérette az UV 801-es nemzetközi standar szerint fóliáit. A fóliák eredménye 160 faktorszám körüli lett, de mivel az UV 801 előírás legmagasabb értéke a 80 faktor, így a 80 faktoros besorolást kapta. Ez a faktorszám azt jelöli, hogy a fólia használatával, mennyivel több időt tölthetünk a napon.

A legérzékenyebb bőrrel rendelkezők, esetében védekezés nélkül körülbelül 5 perc tölthető a napon. Ennél hosszabb kint tartózkodás esetén a bőr már megéghet. A LLumar fólia használatával ez az időtartam hivatalosan csak nyolcvanszorosára növelhető, viszont a tényleges eredmények szerint százhatvanszorosra, vagyis több mint tizenhárom órára.


Magyarországon a napsütéses nyári napokon az UV index könnyedén elérheti a 8-as értéket, ahol már a gyermekek és érzékeny bőrűek esetében a minimum 60 faktoros védelem ajánlott, de még egy átlagos bőrrel rendelkező felnőtt számára is a minimum 40 faktoros védelem javasolt.

A fenti állításokat és a LLumar UV védő fóliákat igazolandó méréseket végzett a LLumar Magyarország a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. A mérések lényege különböző gyárilag színezett és színtelen autóüvegek tulajdonságainak vizsgálata és a LLumar UV védő fóliával történő összehasonlítása volt. A teszt a Magyarországon legkeresettebb középkategóriás autókat foglalta magába. Az eredmények alapján a színtelen üvegek 70-80%, még a színezett gyári üvegek is 25%-át áteresztették a 320-380 nanométeres tartománynak mely a legerősebb UV-A sugárzást, foglalja magába.

Ezzel szemben akár egy színezetlen üvegen is ,a LLumar UV védő fólia, kevesebb mint 0,02%-ot, engedett át. Ez a mérés alátámasztotta, hogy bár a gyárilag színezett oldalüvegek az autó megjelenését javítják, viszont teljesítményük akár UV vagy hővédelem szempontjából nem jelentős!

Ezzel szemben az egyetemen a méréseket végző docens a jegyzőkönyvben egyértelműen kijelentette, hogy a LLumar UV védő fólia „az UV-A és UV-B sugárzásokkal szemben biztonságos védelmet nyújt. „ emellett a látás szempontjából fontos tartományban az áteresztése megfelelő, vagyis biztonságosan használható akár a közúti közlekedésben is az előírásoknak megfelelően.

Természetesen a LLumar fóliák nem csak az UV szűrés szempontjából javasoltak. Biztonsági termékeik melyeket a DEKRA laboratóriumában teszteltek, jelentős védelmet nyújtanak egy baleset esetén az üvegszilánkok okozta sérülések megakadályozásával. Valamint a fóliák hő visszaverő hatásaként az üzemanyag felhasználás is csökkenthető, mivel a belső hőmérséklet mérséklésével a légkondicionáló berendezésnek is könnyebb a feladata így kevesebb energiát használ.

2008.07.08 19:00,

Forrás:ma.hu

A Thomy Folia által szerkesztett oldalakon található minden anyag a szerzői jog védelme alatt áll. Másolásuk törvénybe ütköző cselekedet, melynek minden esetben a következménye, hogy eljárást, kártérítés- és szerzői jogdíj megfizetést von maga után.